Trailrunning vanuit de Tukhut Part 1

De bergsportvereniging (NKBV) heeft in de Ardennen een bemande berghut, de Tukhut. Een ideale uitvalsbasis om te gaan wandelen, kanoën, mountainbiken en klimmen. Maar zou je daarvandaan ook kunnen trailrunnen?

De webmaster van de Tukhut reageert snel met de reactie ‘you can eat your heart out’. Dat klinkt goed, dus prikken we een datum: 8 tot 10 januari. Kans op sneeuw en kou, maar ach, dat maakt het alleen maar leuker!

Vrijdag

Op 8 januari reizen we met 6 trailrunners en 2 klimmers naar Sy. De patrons van het weekend maken dat we ons direct thuis voelen en in ‘no time’ zijn we geïnstalleerd. Niet iedereen kent elkaar, dus we kletsen wat af en voordat we het weten is het al twaalf uur. Tijd om het lager op te zoeken!

Zaterdag

’s Ochtends ga ik met Silvia en Patrick hardlopend naar de bakker in het volgende dorp. We krijgen direct een flinke kuitenbijter voor onze kiezen en het nodige vals plat, maar dan mogen we los in het weiland! Langs het symbolische graf van pastoor Deleau, het kerstbomenbos, nog meer weilanden en de belvédère komen we over een steile afdaling in het dorp. Pinnen met een Nederlandse pas lukt niet, maar gelukkig is Patrick Belg en werkt zijn pas wel! Via een vlakke route langs de Ourthe lopen we door weilanden en smalle paadjes weer terug naar de Tukhut.

Trailrunning België
Ellie, Patrick, Saskia, Ellen, Silvia en Ezra voor de Tukhut.

Na het ontbijt starten we met zijn zessen met de ‘route des crêtes’. Weer die fijne kuitenbijter langs de kapel en daarna over de graat boven de diep uitgesleten Ourthe langs. Boven Palogne dalen we via een steil zigzagpad af langs een grot en komen via een schattig bruggetje bij de uitspanning. Het is even zoeken naar de juiste richting, omdat we hier een andere markering willen gaan volgen. Na de burcht van Logne nemen we afscheid van Silvia en Patrick die verder gaan met groene wiebertjes, Rood-Wit-Rood en blauwe kruisjes. Wij komen een kilometer verder een terras tegen en houden een pauze, in de zon, in januari!

Trailrunning België
Zigzaggen naar beneden!

We besluiten er nog een lusje aan te plakken en lopen via een smal paadje naar de andere kant van Logne. Plotseling hoor ik Saskia gillen en komt Ellie spoorslags terug. Er lopen geiten op het pad, die net zo erg van ons schrikken als wij van hen! Na weer een flinke klim komen we uit tussen de weilanden en kunnen we kilometers ver kijken. De landweggetjes zijn flink modderig en we lijken alle vier grijze schoenen te dragen.

Trailrunning België
Trailschoenen in de modder. Welke kleur?

Via het bos komen we weer uit in Logne, waar we de graat boven de Ourthe weer opgaan. De klim is weer de moeite waard, want het uitzicht is geweldig. Al snel komen we bij een weiland met informatieve schapen. Die moeten we natuurlijk even knuffelen! Na de afslag bij de grot lopen we een gedeelte van de route weer terug. Bij de splitsing kiezen we ervoor om onderlangs verder te gaan langs de rivier. We klauteren onder omgevallen bomen door en steken een klein stroompje over dat uit de helling komt. Dan staan we opeens voor een enorme rots die doorloopt tot in het water. Ik herken dit uit een routebeschrijving en begrijp dat we hier omhoog moeten. De rest kijkt me onthutst aan. Moeten we hier omhoog?

Trailrunning België
Saskia en Ellen op het steile stuk naar boven

Na het nodige klauterwerk komen we uiteindelijk alle vier boven. We staan weer op het eerste gedeelte van de route en moeten alleen de steile helling door het bos nog naar beneden. De bovenbenen krijgen het nog even flink te verduren, maar dan staan we weer op de weg en zijn we snel bij de hut terug. Een beetje viezer, maar een ervaring rijker!

Trailrunning België
Happy trailrunning!

Anderhalf uur later stopt er een auto voor de hut en stappen Silvia en Patrick uit. Zij zijn de route kwijtgeraakt, van de kaart afgelopen en toen ze weer bekende markeringen zagen, zijn ze die in de verkeerde richting gaan volgen. Gelukkig kregen ze spontaan een lift aangeboden, zodat ze niet in het donker de weg terug moesten zoeken.

Het is laat als we na de nodige Belgische biertjes en een heerlijke maaltijd het lager opzoeken.

Hoe het trailen zondag ging, lees je hier!

Trailrunning België
Saskia, Patrick, Ellen, Ellie, Howard, Marieke, Ezra en Silvia
Trailrunning België
Zaterdag Sy-Palogne-Logne-Sy
Trailrunning België
Patje ervaart een deftig weekend!
Trailrunning België
Bruggetje naar Palogne
Trailrunning België
Blijven staan in de modder!

 

Trailrunning Ardennen
Ellie knuffelt een informatief schaap. Op de rug van het schaap staan weetjes over de omgeving.
Trailrunning België
Ellen komt boven!
Trailrunning België
No comment..

Saskia maakte van onze run op zaterdag een leuk filmpje!

Advertenties

3 gedachtes over “Trailrunning vanuit de Tukhut Part 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s