Viking Xtreme Trail

GPS-coördinaten
Iets met GPS-coördinaten, hardlopen en ‘asfalt is verboden’. Dat is het idee achter de Viking Xtreme Trail en dat lijkt mij wel wat! Het evenement vindt plaats op en rond de Posbank. Je krijgt een dag van te voren een zevental coördinaten waar de controleposten zijn, zodat je alvast een route kunt bedenken. Je mag zelf de volgorde en het aantal posten dat je bezoekt bedenken. Enige voorwaarde is dat je binnen zes uur weer binnen bent.

Viking Xtreme Trail
Viking Xtreme Trail

Onverhard
Zodra de coördinaten in mijn mailbox zitten, begint de voorpret. Routes knutselen vind ik altijd leuk! Het is nog best lastig om uit te vinden waar nu wel en geen asfalt ligt, of beter gezegd waar er een zandpad náást het asfalt ligt, maar uiteindelijk heb ik verschillende varianten ingetekend. Inladen in mijn horloge en ik ben er klaar voor.

Oriënteren
Een dag van te voren raakt mijn loopmaatje geblesseerd en ook het maatje van Carine is uitgevallen, dus gaan wij samen! Direct na de start waaiert het volledige lopersveld uit in het bos. Iedereen heeft zijn eigen route gemaakt en we komen tot onze eerste controlepost geen deelnemer tegen. Wel lopen we al heel snel van de ingetekende route af. Best lastig zo’n splitsing met 16 paadjes! Ook lastig is het dat we allebei een andere route hebben ingeladen. Carine vertrouwd echter volledig op mij en dat heeft ze vandaag geweten!

Controleposten
Doordat we de trail opdelen in stukjes van post naar post is het goed te overzien en telkens als we weer een knipje kunnen zetten, zijn we weer enthousiast om verder te gaan. De checkpoints zijn vooral op bekende plaatsen als de Elsberg, de brandtoren en de Emmapiramide. Op die laatste twee mogen we ook nog eens naar boven klimmen!

Ontmoeting
De temperatuur begint te stijgen en dat is op de open gedeeltes echt een killer. Gelukkig is er op elke post een grote jerrycan met water om de dorst te lessen. Na de Emmapiramide wacht ons de oversteek over de heide naar de Posbank. Vlak voordat we daar zijn, lopen we net verkeerd. Ik denk de route wel te weten, maar we lopen uiteindelijk een enorm stuk om. Door het bos, dat dan weer wel. Niet ver van het pad zien we ineens een dier staan. Ik denk eerst nog dat het een hond is, maar het is een wild zwijn dat rustig van het gras staat te genieten. Hij kijkt verstoord op als hij ons uiteindelijk opmerkt, loopt 20 meter verder en gaat achter een struik verder met eten. Wij kunnen inmiddels ook wel een opkikkertje gebruiken, maar eerst nog bij de Posbank zien te komen! Op de Posbank vinden we een uitgebreide verzorgingspost met snoep en limonade.

Limieten
Nu moeten we doorlopen om de limiettijd te halen. We proberen niet meer verkeerd lopen en de pas erin te houden. Dat laatste is nog best lastig met dik 30 kilometer in de benen. Nog een keer lopen we bijna verkeerd en een pad dat ik op de kaart gezien had, bestaat in het echt niet, maar we vinden de juiste route weer. In de buurt van de finish zien we opeens twee groepjes lopen die het er ook bijna op hebben zitten. We hebben nog 20 minuten. Dat moet lukken! Als we binnen komen hebben we nog 12 minuten over. Netjes gedaan dus! Na ons komen er nog meerdere deelnemers binnen de tijd over de finish. Er komt zelfs een iemand binnen op de minuut. Dat is helemaal strakke planning! Niet iedereen haalt de limiettijd, maar iedereen wordt met groot applaus onthaald. Wij hebben vijf van de zeven checkpoints gevonden, net geen 40 kilometer gelopen en ik ben dik tevreden over mezelf vandaag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s