Monschauer Treppenlauf

Terwijl in Nederland de ene na de andere wedstrijd wordt ingekort of afgelast vanwege storm Ciara, rij ik voor de storm uit naar Monschau. Ik ben nog nooit in dit idyllische stadje in de Eifel geweest, maar de historische Altstadt en de vele hoogtemeters beloven alle goeds. De loopgroep TV Konzen organiseert vandaag voor de zestiende keer de Monschauer Treppenlauf en dit lijkt me de ideale manier om wat hoogtemeters in de benen te krijgen.

Aangekomen op het sportpark bij Monschau parkeer ik op een nog bijna verlaten parkeerterrein dat al snel volstroomt met andere auto’s. Die hebben allemaal witte kentekens. Ik had niet anders verwacht. Wat onwennig schaar ik me tussen de wachtende lopers en probeer een praatje aan te knopen met de loopster naast me. Zij traint hier elke week een paar keer, maar heeft ook nog niet eerder meegelopen. De totale groep bestaat uit ongeveer 40 lopers en het aandeel vrouwen vind ik behoorlijk hoog liggen. Vlak voor negenen neemt Herr Helmut het woord en legt uit wat we gaan doen. We zullen het eerste gedeelte als groep bij elkaar blijven en na de versnapering bij ‘Schmiede Beppo’ in twee tempogroepen de route uitlopen. Het doel is om vandaag 1.000 hoogtemeters te maken en vooral veel te genieten.

We starten in een lange bonte sliert richting de stad, waarbij het mij opvalt dat we omlaag lopen! Na de eerste bocht steken we over en mogen de trap op. Deze bestaat uit verschillende delen, waar geen eind aan lijkt te komen. De kuiten zijn wakker geschud! We lopen over een asfaltweg weer glooiend omlaag en de binnenstad in. Inmiddels heb ik al tig foto’s gemaakt, want de uitzichten zijn prachtig. Eenmaal in de binnenstad lopen we over onhandige kinderkopjes door de winkelstraat en slaan plotseling linksaf door een smal steegje dat niet breder kan zijn dan een meter. Dan volgt een trappetje naar beneden, weer lopen we door een klinkerstraatje, dan volgt nog een trap naar beneden, waarna we voor de eerste keer op het marktplein staan.

Vanaf het marktplein volgt weer een klim naar boven. Dit keer via een andere route, maar weer met de nodige zweetdruppels. Dit keer komen we uit bij de burcht van Monschau en mogen we een kijkje nemen in de grote toren. De trap is erg smal, dus het is even wachten, maar we passen uiteindelijk allemaal in de overdekte uitzichttoren. Na de burcht lopen we nog een stuk over een steile weg verder omhoog het dorp uit. Voor een gedeelte wordt dit wandelen, want de stijgingspercentages zijn niet mals. Hierna mogen we weer volle bak naar beneden en volgen we vele trappetjes totdat we weer helemaal beneden zijn.

Het uitzicht in en om Monschau is telkens prachtig. Het wordt helemaal mooi als we een van de hellingen op mogen over een bospaadje dat zich steeds hoger boven langs de stad slingert. Ik ben helemaal in mijn element en geniet met volle teugen van de afdalingen die volgen na de inspannende klims! Ook aan deze kant van de stad komen we weer bij een cultuurhistorisch monument, de Hallerturm. Hierna volgen steile trappetjes terug naar de binnenstad. Als we er ongeveer 500 hoogtemeters op hebben zitten, houden we midden in de stad in een oude smidse pauze.

Na deze break deelt de groep zich in tweeën en mogen de snelle lopers zich helemaal uitleven. Ergens lopen zij echter verkeerd en komen we elkaar toch weer tegen en maken we een groepsfoto. Na nog heel veel trappen en hellingen zetten we koers terug richting het sportpark. Onderweg wordt telkens doorgegeven hoeveel hoogtemeters we erop hebben zitten en hier en daar wordt er diep gezucht als we weer onderaan een trap staan. Dan is er eindelijk op een helling tegenover het sportterrein het verlossende 1000 hoogtemeterspunt. Iedereen wordt onder luid applaus binnengehaald en vanaf hier hoeven we alleen nog een stukje naar beneden. De hoogtemeters hebben er bij mij aardig ingehakt, dus ik heb geen zin meer om mijn kilometers op een rond getal af te ronden. In plaats daarvan schuif ik bij de rest van de groep aan en geniet met volle teugen van de door diverse vrijwilligers gebakken taarten! Na drie verschillende smaken en twee koppen veels te zoete thee geniet ik ook nog van een warme douche. Van de storm heb ik vandaag weinig gemerkt, de hoogteverschillen hebben meer indruk op mij gemaakt!

Filmpje door Mark

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s